Monday, August 31, 2009

Betapa Allah sayangkan hambanya! :)

Since kita tengah berpuasa nie,
aku nk tunjuk kepada hangpa semua yang terawih itu banyak manfaatnya.
ini kerana terawih hanya ada masa bulan ramadhan sahaja.
jadi nikmatnya amatlah besar bagi kita orang Islam.

TERAWIH .

Malam 1 : Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.

Malam 2 : Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).

Malam 3 : Berseru Malaikat di bawah Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.

Malam 4 :Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

Malam 5 : Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.

Malam 6 : Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Maâmur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih poda malam ini.

Malam 7 :Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi ‘Alaihissalam nenentang musuh ketatnya Firâaun dan Hamman.

Malam 8 : Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim Alaihissalam.

Malam 9 :Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.

Malam 10 : Allah Subhanahuwataâala mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di akhirat.

Malam 11 : Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baharu dilahirkan.

Malam 12 : Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).

Malam 13 : Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.

Malam 14 :Datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang terawih, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.

Malam 15 :Semua Malaikat yang menanggung Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

Malam 16 : Allah subhanahuwataâala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga.

Malam 17 : Allah kurniakan orang yang berterawih pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

Malam 18 : Seru Malaikat “Hai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati) “

Malam 19 : Allah Subhanahuwataâala tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

Malam 20 : Allah kurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.

Malam 21 : Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.

Malam 22 : Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Masyar).

Malam 23 : Allah Subhanahuwataala binakan kepadanya sebuah bandar di dalam Syurga daripada nur.

Malam 24 : Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawih malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud)

Malam 25 :Allah Taala angkatkan daripada siksa kubur.

Malam 26 : Allah kurniakan kepada orang berterawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun ibadat.

Malam 27 : Allah kurniakan orang berterawih pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Sirotolmustaqim seperti kilat menyambar.

Malam 28 : Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 darjat di akhirat.

Malam 29 : Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.

Malam 30 : Allah Subhanahuwataala beri penghormatan kepada orang berterawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman:“Hai hambaKu : makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan di dalam syurga, dan mandilah engkau dariapda air syurga yang bernama Salsabila, serta munumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad S.A.W. yang bernama Al-Kauthar”

ProudToBeMalaysian! :))

Selamat Hari Kemerdekaan yang ke 52 okay.

Semoga Malaysia aman damai hingga ke akhir hayat bumi ini! :)

Saya Bangga Jadi Anak Malaysia.


time ; 12:08pg. belom mengantok.

layan my beloved 'kakak' Song Hye Kyo.
(^^;)

Saturday, August 29, 2009

ramadhan! :)

bulan yg ku nanti nanti kan.
RAMADHAN. :)


ohooooohhhooooooii(rntak cek mek molek plz? haha). suda hari ke 8 kite berpuase.
ak hepi kot cz ak pose pnoh untuk setakat nih! hahahahah.
bngge gilee muke ak kalo korg tgk. sonok sonok. haha!

anyway, ak tetap nk story sal idop ak slame pose nie berlangsung! yeshh! (^^")
hahhaha. sengal jup. tape2.

firstly nk cite sal hr first pose.
ak excited gilee kot. yelaa, first time kot ak pose pnoh dgn family.
maksud ak, slame nie kn ak dok jel..
bkk pose ngn fmily pon hr sbtu jeh. xke sedih tuh? hmmm..
terkenang asrama la plak. oh. oke.
melalut suda. huhu.

keesokkan hri nye plak, ak pi umah makcik kuh di Gemas.
sonok sonok. my aunt sorg nie pndai masak.
mharap gilee dpt mkn yg sdp2. yehh! haha.
tp len plak citenye bilee da smpai sane,
kami kt sne dr ari ahd smpai selase,
tiap2 hari beli dr Bazar rmdhan saje. terok tidak? haha.
tapi tape. slmt sedap. haha.
mse kt bazar, ak kepingin bangattt nk makan RotiJohn,
then beli la satu.
huh, xsedap lgsg doee. hilang betol selera ak nk mkn bnde tuh lagi.
disebabkn itu, makanan itu telah diberikan kepada Tom!
siape dy? haa.
Kucing makcik saya. ;)
betoll, dia amat menakotkan. matenye wat saye seram sejuk. haha.
tp jgn risau, saya bukan penakot oke. saya xtakot kucing.
ena, asha, ayu je takot! cm ape jeh. haha ;))
kutuk org mmg best. cube laaa! hahah! :)

then gue balik umh cm bese.
nk taw? ak time pose nih xrase penat langsung ouh.
ak dok umh keje men ngn adik2 ak jee.
men masak2, kejar2. mcm2 laa. haha!
(sape caye leyh bunuh diri skunk! huaaa! lebih. haha)

my adik2 pun smgt je pose nih.
nie msti xpose nih kn? da kntoi da ngn ak minom ayer snyp2.
sengal jeh dorg nie kne tipu ngn ak lg. huhu.
tp betol, dorgg mcm xpose. mnakotkn. haha!
gelak cm setan xingt dnie. ak pon! huahua.
arituh b4 bkk pose, dlm kol 5 lebih cmtuh laa.
ak gy la layan dorg men teka2 lagu. (tade pekdah btol kn? haha. sy xsmpurna. sorry)
ikot susunan huruf.
da smpai hruf f, asha tye "lepas f huruf ape?"
ak lak dgn bggenye jawab.. "e laaa. bodo nye asha! (^^") "
then ayu mnyampok, "g laaa ira!!"
asha dgn kuatnye gelak kn ak! hahaha.
bangang. ngn dak kecik pon ak kalah. haha.
mase tuh ktorg pun bgabung suare gelak gile2. malu doee! adoii...
saje cover malu gelak sekali. ^^

spnjang bulan pose nih ak xpena rase pnt lagi laa.
alhmdulillah. :)
Allah bagi ak kekuatan lagi.
insyaAllah tahun nie ak pose pnoh lagi.
cm taon lepas.
bangge kot xyh ganti ppe.
susah jugak jadi pmpuan nih? hmm..
tapi tape, i like! hahaha ;))

hey2, now nk tido laaa.
lagi bape jam je nk sahur.
i need some rest b4 sahur. hee ;)
sleep first oke? nnt i update lagi.
xtaw mane dtg spirit nih tibe2 je nk update blog.
rase cm kelaka jeeee.
hahaha ;))

SELAMAT MALAM MALAYSIA! :)

Friday, August 21, 2009

Ambang merdeka and Puasa! :)

Merdeka.Merdeka.Merdeka.
sekolah gue dh mnymbotnye meyh. haha ;)
Best la jugak dr tak. huaa! ;D
mcm2 acre diadekn cm koir, lakonan, sajak n else.

At first kn, ak da ngntokk. waa, xthan.
mate bgos nye nk tidoo.
smpai la dorg sowh bgon nynyi lagu sekola, ngaraku, n patriotik songs.
ak da celik secelik celiknye.
huaa, smgt merdeka! haha.
ak n syu smgt gilee nynyi.
tapi ade gk salah lirik, haha.
kompem melepas sejuta dalam Jangan Lupe Lirik. huahua!

then acre pun bermula.
mule2 dorg bukak tape yg ade ucpn Tunku Abdul Rahman uh.
yg beliau laung Merdeka 7kali tuh.
kami pun dgn bggenye smbot Merdekanya. waa,
mule2 blur. sume wt donno je.
ade ke patot? haha.

then acre tiru gaye pahlawan zaman dulu.
okay la not bad.
form 5 wt bnde nih.
then acre yg len2 cm koir and sajak.

ak suke tgk lakonan dr dak2 PRS.
best kot. haha! lawak doee.
dikir sedap meyh. sore hang munk sedap.
cmpor ngn lawak2 yg lawak, okayla tuh. huahua!

then ade la acre lakonan BI.
okay la jugak then acare pun abesh.
huh, ak xtaw laa.
ak xdpt nk join last part yg gempak tuh.
waa, rugi kot. tgk dr blkg je.
sedih sggt kot xdpt join.
yelaa, nie kn first time ak smbot kt Bangsar,
so terasa kerugian yg amat besar la gk. huhu.
nie disebabkn hal2 yg xdpt dielakkn. hmm, tape.
demi kawan gue sanggup.
sayang kaw la Syu! :)

Pesanan terakhir dari kuh ;

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN
AL MUBARAK. :)

the end!

Blur suda. tata! haha.

Wednesday, August 19, 2009

MErdeka! :))

sempena sambutan Merdeka yg bakal diadakn pada Jumaat nnt,
form 4 and 5 disuruh untuk membuat koir lagu patriotik.
Perhh, xtahan kot ak dgr. adoii,
pusing meyh nk pilih lagu.

mse first tue, ingt xnk join cz ramai dak tade.
dorg pi tarian merdeka.
tapi smgat patriotik yg ade pd kami sgt kuat,
kami masok jugak. hah!

pemilihan lagu diadakn.
baya cdang lagu Perwira pd kami semalam krn dia tidak masok,
tp kami xnk kerana lagu itu sangat slow, mybe?

and then tadi Kamal nk men gitar,
okay set.
dia main gitar tapi lagu ape?
ayooiii, masih pening meyh.
mnx ckgu sej cd lagu merdeka yg dia ade.
belek pnye belek, then jmpe lagu warisan.
nk amek tapi kelas len da amek.
kn xsyok pulak lagu yg sme je. kn kn?
kami xsuke membosan kn orang. :)

dan akhirnye lagu Bahtera merdeka terpilih.
nie pun xsure lagi.
kami berlatih esok.
hope smpat.
arinih xleyh nk wt latihan cz sume msih blur2 ag.
yelaa, br rncg sume arinih kn?
biase laa tuh. huhu!

tue je kot nk story.
emm, td da siapkn keje tok Pj uh.
pnt kot wt sume td. haha!

bangge dengan diriku ini. :))
hahahah!!

currently listening ;
Nobody Knows, TVXQ
Taxi, TVXQ
Secret Game, TVXQ

Tuesday, August 18, 2009

Gile meyh today! :P

0kay sumpah! saya rindu blog ini.
suda lame xupdate kot. ;)
hahaha! ;D
Firstly nk story sal hidup ak spnjang minggu nih.
okayla kot cz kt skola xstudy sgt.
sume bncang paper saje.
yela, last week kn ktorg exam.
3 hari perah otak!
perhhh, perah ke? haha.
then study cm bese.
aku? mengantuk saje dalam kelas.
terok bebenor!
tapi tue la, dh kate dak bek, tade la tnjuk kt ckgu yg ak tido.
just mate ala2 stim je. haha! its normal things happen. i really dont care. ;)

Cume mase sir Mohan, ak tertido. waa!
sorry sir. saya xsngje kot nk tido.
yg pastinye keje sir saya dah siapkn! siap ape?
siap salin saje. haha
answer yg sir bagi sy xsmpat nk copy cz otak ku ke lain mse itu.
suda smpai syurge kot mse tuh! haha.
its okay sir, i will done it as soon as i can! :)
Ahhh! tidak ke kau rasa aku ini terlalu baik? haha!

spnjang this week, mood ak okay saje.
just my batok nie je xleyh kawal lagi.
ahhh, terok kot. sakitt bangat deyh tekak gue. pe laa!
ak da mkn ubat un cmtuh lagi,
hmm.. ak terime sume dugaan nie dgn redha.
ak taw Allah sntiase adil kpd hambaNYA!
semoga ak cepat sembuh.
anda2 skalian pun, jgn lupe doakn saya cpat smbuh! Amin~

and lagi satu, smnjak saya demam,
my whole family mcm da bjangkit.
my mum sakit, my sis. adoii, sorry kalu itu salah saya.
semoga cepat smboh okay?
kepada Ena, smboh2 kn lah diri anda :)
PMR msih mnggu.
BELAJAR! phm kah? haha.

okay, nnt saya smbung lagi.
xleyh panjang2, memandangkn saya sahaja yang boleh doharap sekarang,
saya akan cuba buat yang terbaik untuk
Rumahku, Syurgaku ini! :)
hahaha ;))

see u when i see u again! tata. :DD

Sunday, August 16, 2009

Good news for me! :)


Actually, 2 hari yg lepas, i terbace sesuatu yg amat mgembirakan hati iaitu,
My sweety sis, SongHyeKyo telah pun kapel dgn heronya di dalam drama, World within,
iaitu HyunBin.

Horaayy diucapkan! haha.
Ak hepi gile bile terbace berita itu.
Dorang sangat comel berdua. hahah!

Bile je ak terbace bnde tuh,
ak try lagi article yg berkaitan dgn dorg,
kompem meyh!
mereka suda kapel. haha
Ak xtaw npe ak happy sangat!
Macam la dorang kenal ak kn. huh.
But its okay.
Ak minat gile kt SHK sorg nie. huhu!

Hope dorang stay forever and forever. :)
Anak meka msti comel2 nnt kn? haha! :D

Wednesday, August 12, 2009

Exam!

Heyyo, today i nk story moly pasal my life.
So far so good but tue la,
now i baru je abes exam.
Quite sengal2 ubi la kot coz takot nk tgk result sndiri.
Ayoii, takot seyh! haha.

Sekarang nie ak da dpt result tok 4 subjek!
Sumenye memuaskn tapi bese la kn,
form 4 kn susah. haha!
skrg da stu fail.
Ape yg fail?
Biarlah rahsia.
Malu kot nk gtaw korg. haha ;)

Nk try tok study lebih rajin,
tp ak xde smgt lg utk ke arh tuh. Suck kot! haha.
Dulu dok asrama, bole la jugak pgang bku bkn tyme skolah,
mcm prep or else.
Tp smnjk dok rumah nie,
makin malass. Sumenye kene bsebab untuk bkk bku tuh.
Macam exam? huh. Terok kot ak skunk! Adoii :((

But its okay.
Dah perangai ak cmnih, nk wt cmne ag kn? haha.
Ak akn cube tok blaja dgn rjinnye,
InsyaAllah~


Friday, August 7, 2009

Tagged by Yaya and Ena! :D

1. Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri??
Nothing! uhh, Mcd!

2. apakah bende paling penting dlm hidup kamu?
Money is everything.

3. Dimanakah tempat impian perkahwinan kamu??
hotel mewah dah cukup kot? haha

4. Berapa lama hubungan kamu berkekalan?
forever! :) hopee so~!

5. Adakah anda sedang dilamun cinta??
emm? guess what? haha!

6. Dimanakah restoran terakhir kamu makan malam??
cant remember lah!

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
buku? xingat jugak!

8. Apakah nama penuh kamu??
Laila Azeera Binti Mat Kana.

9. Kamu lebih senang dengan ayah atau mak??
mama.

10. Namakan seseorang yang ingin kamu jumpa dalam hidup kamu buat pertama kalinya??
Changmin, Max, Minnie n you! :)

11. Sebutkan 8 nama sahabat yang paling rapat dengan kamu.
eifa, syu, ija, hafa, anqom, wada, megy n sume lah!


12. Adakah kamu mencuci pakaian sendiri??
For now, mesin byk membantu! :)

13. Tempat yang paling seronok yang kamu mahu pergi?
Langkawi kot? ;D

14. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu..

Yaya
  • gile xtentu pasal.
  • xpandai masak! haha ;) jkjk.
  • good wife!
  • menggelabah lelebih!
  • kaya! :DD
15. 8 perkara yang amat saya gilai??
  • TVXQ, si Changmin itu! :D
  • Handphone baru.
  • Belajar.
  • television.
  • Online.
  • Something cold.
  • Music.
  • Mathematics!

    16. Pelukan atau ciuman??
I want both from My ayu! haha ;DD

17. 8 buah buku yang paling baru di baca??
Akaun.
Mathematics.
Buku latihan si Ayu.
n nothing. haha


18. 8 lagu yang saya boleh dengar berulang kali??

  • Youre not alone, MJ
  • Dari kekasih ke kekasih kot? haha! by Mawi only! :))
  • Hug, TVXQ
  • Love in the ice, TVXQ
  • Mirotic, TVXQ
  • Doa seorang kekasih, InTeam
  • Im Yours, Gay! :0)
  • Bengang, Akim.

19. Mari men'TAG' 8 orang lain...
Nobody. :P

Monday, August 3, 2009

AkuSakit! argghhh!

As usual, ak sakit. haha! pnh ke entry sblom ni ak cte ak sakit? uh, nvm.
Start rase sakit nie since hri sbtu. Mase uh ak tidur ruang tamu, bangun2 je terus pening2.

At first ak fikir pening2 nie cz tido kt luar, tapi makin lame makin terok lak.
Ak demam, selsema n batuk. Btuk la paling terok. Takot lak kalo nih H1N1, hope sgt tak! Amin.
Now pun nga pening2, tp tahlaa. ttbe rse nk update blog.
Rindu wokk! huh.

Tadi text Baya, my classmates, tanye khabar brite school.
Dy cakap sume okay, except senior ak..
Dy ade pyakit lukemia, dh meninggal! Innalillah.
Ak xkenal pun dy. Xdpt nk byg pun muke dy cmne.
hmm, Semoga Allah tempatkn nya di tempat orang2 yang beriman. Amin!~

Kembali kepada crite asl, ak tye Baya sal Hafa, dy dtg ke tak n baya said hafa dtg but dy xsmgt sgt cz dy pun sakit. Hmm, Hafa mmg da sakit pun b4 ak. uhh, doakn kami cepat smboh, okay? huh.

Next week ade exam, hope pyakit ak nie smboh cpt. sumpah xlarat da nk tggung batuk n selseme nie. huh! Now ubat ak hye panadol. da la xreti telan ubat, lagi laa nek gile ak. adooi! huh.

Kepada semua budak2 Bangsar, take care of urself okay. :)
Xtaw nk ckp pe da. Otak da pning tgk huruf2 nih! haha. Papai.


Doakan saya sembuh! Amin. :D