Wednesday, November 18, 2009

Salah siapa?

Semua orang ada buat salah. Tak pun masalah. Tapi tu memang hakikat yang kita kena terima sebagai manusia didunia ni. Bila ada masalah, semua orang hilang pedoman. Hilang kepercayaan diri and macam-macam yang melibatkan hati and diri sendiri. Sepatutnya itu semua tak patut berlaku.

Jadi semua ni salah siapa?

Masalah datang and pergi. Tapi yang paling pahit, bila kita have to hadap masalah tu lama-lama. Takde penyelesaian. Masalah yang susah dirungkai. Tiada konklusi, tiada penghabisan. Masalah hati. Orang selalu cakap, jaga hati kawan! jaga hati kawan! so, what about our heart? Semua persoalan ni tak siapa boleh rungkai except diri sendiri. Maybe bagi sesetengah pihak, jaga hati kawan ni amalan mulia. Kita sayang kawan, kawan sayang kita. Yes, I admit benda tu. Tapi kadang-kadang, something can be worse just because of that. Take care of others heart will hurt our heart. Itu yang I rasa sekarang.

Bukan nak salahkan sesiapa. Just wondering, am I too tough to hold of this kind of problem myself? I admit, I tak kuat. I tak suka buat masalah and di timpa masalah.

I selalu tertanya-tanya dengan diri sendiri. kenapa perlu ada manusia yang baik kalau semua orang akan berubah menjadi jahat juga akhirnya! penat melayan, penat menahan. Terlalu sakit jika dilukai. Kalau sayang sepenuh hati, tapi kesudahannya akan begini, better I give up awal-awal.

Tak guna simpan and pendam perasaan tu lama-lama kalau kawan tu tak terasa sikit pun dengan apa yang dah dibuat dekat kita.
Tak guna benci kawan tu kalau dia betul-betul manusia coz dia mungkin FAHAM perasaan kita.
Tak guna ADA KAWAN KALAU PERANGAI MACAM TU!

That's it! Jadi semua ni salah siapa? I or kawan tu? Maybe salah I coz terlalu emosional sampai tak boleh handle semua masalah ni or salah kawan I tu coz terlalu fikirkan diri sendiri? Biarlah.

3 comments:

Ena said...

poyo je ayat ko!
HAHA

Eagles said...

Fuyooohhh!
gila, mesti bm karangan kau A++++++...
Walaaweeeehhh


p/s: aku guna account nie sebab nak tunjuk ada orang lain jugak nak comment kat blog kau. padahal orang yg sama.. hahaha

layla said...

ena ; Poyo? what's that? ;)


eagles a.k.a minah gila ; Haha. tengoklah anak sapa bhai! haha