Wednesday, December 9, 2009

BLUR TIME! :(

Macam biasa, blog aku menjadi ruang untuk aku menconteng segala macam perkara yang aku nak tulis. And sebab itu, aku sign in cepat-cepat without thinking apa yang patut aku tulis and terus klik new post. Sangat tak betul.

Now dah blur.

But it's ok. Kita teruskan saja. Hmm, semalam my family pi wayang. Wayang ni tak dekat mana pun, kat rumah je. Ramai-ramai ngadap laptop, tengok PAPADOM. Entah dari manalah Long ciplak cerita tu, eden pun tak tahu.



So far cerita ni memang best. Segala macam perasaan ada time ushar cerita ni. En. Afdlin memang dah buat kerja yang GILA BAGUS! HAHA. Tetiba Encik keluar. Ok, fine. Aku ngaku blur nak tulis apa as penghormatan aku for Encik Afdlin ni. Dia tua lagi dari aku. HAHA.

Papadom ni mengisahkan seorang bapak yang menjaga anaknya dengan begitu Aish! Aku pun tak tahu nak sebut macam mana. Kira macam mengongkong jugakla. Dia jaga anak dia since isteri dia (Khairiyah) mati akibat accident time isteri dia mengamuk sakan sebab Saadom (Afdlin) terlalu mementingkan perniagaan dia dari family dia sendiri. Lepas isteri dia meninggal, dia terus jaga anak dia. Kejut anak dia mandi, hantar pi sekolah, datang sekolah bawak bekal. Wow, kalau aku.. Ish! Tak sanggup den. Without fikir apa orang fikir tentang anak dia, Miasara (Liyana Jasmay). Sampai masuk U dia ikut je anak dia. Tapi time dekat U, anak dia tak tahu pun yang si bapak ni follow anak dia diam-diam. Sangat mengagumkan. Sampailah suatu hari, watak Scha (tak ingat nama dalam filem ni) terbuat temujanji for bapak and anak di satu tempat yang difikirkan Mia yang Evon, bestfriends dia nak jumpa and bapaknya, scha. Tapi lain yang jadi.

Last scene paling best. After bapak dia keluar dari jail (Prof U fikir Saadom suka Mia, sebab tu kena tahan), Prof (Vanidah Imran) bawak bapa ni pi dewan for tayangan filem pendek. Filem yang Mia buat berdasarkan kisah dia and bapaknya. Time ni, sumpah aku nangis gila babeng. ish, buat malu jeh tengok kat wayang oh. Kantoi nangis nanti. Malu! HAHA.

Habis. Ini serba sedikit sinopsis dia. Gua punya ayat macam apa jeh. It's ok la. Mesti ramai dah tengokkan? Aku je lembab. HAHA.

PAPADOM, THE BEST FILMED MADE BY AFDLIN SHAUKI! THUMBS UP FOR U! :)

*Tetiba je ada idea nak tulis pasal PAPADOM. Apa dah jadi? Tadi kata blur? HAHA. Good timing for that idea comes before I delete this entry back. HAHA!


No comments: