Sunday, May 16, 2010

Kem PBSM.

Setelah berkurun lamanya, akhirnya terbuka juga hatiku nak update pasal kem PBSM yang aku join tak lama dahulu (alasan! tak ingat tarikh sebenarnya! haha). Kem ni 3 hari 2 malam. Lebih penting lagi, nilah kem pertama yang aku pergi lepas pindah dari SMK Raja Ali. First time okay! Selamat dekat sekolah je. (even sebenarnya aku tak setuju sangat coz kat sekolah tak best!)
Nak diceritakan, kem ni memang tak berapa best coz aku tak enjoy kat sana. Sebab apa? Biar aku je tahu. Masalah ni timbul dari diri sendiri or orang lain. Ni pun aku tak boleh bagitahu, dalam kata lain aku sendiri tak tahu.

Hari Jumaat kem bermula. Aku datang dengan beg yang macam nak balik kampung. MasyaAllah, aku tengok orang lain relax je bawak beg macam pergi sekolah. Sabar jelah. Tapi sebenarnya malu pun ada gak tapi cover. Haha. Then pergi daftar, borak-borak ngan Syu sampai kem rasmi dimulakan. Sangat excited coz I ajk. Boleh tengok budak-budak dari atas and buat muka bajet bagus. Wah! Hebat betul perasaan tu. :P


And then buat suai kenal antara peserta and AJK, main game untuk tentukan group. Haha. Game ni paling best coz budak-budak kena tutup mata and cari group diorang berdasarkan soalan yang kami bagi. Sorang pegang soalan, sorang pegang jawapan. Jumpa satu sama lain, itulah group diorang. Tapi kami as ajk bukan tengok jah, kami jadi 'tukang huru-hara'. Kacau budak-budak uh sampai diorang fed-up nak cari. hehe. Serius kelakar part ni coz I and the geng bagi diorang group yang salah and diorang punya happy coz ingat kitorang dah tolong diorang. Hampeh betul budak-budak ni. HAHA :P and then, makan.

Habis makan, masa untuk main next game. Game CINA BUTA & BURUNG HANTU.
Serius cakap budak-budak ni dah cuak semacam. Baru cakap nak main benda seram dah seram habis. Game start pukul 2am. Ajk ditugaskan untuk jaga group-group yang dah ditetapkan. Aku, Syu, Eija and Amer satu geng. Best gila time ni coz untuk pertama kalinya aku menyamar jadi hantu. Aku banyak pegang watak pontianak je. Lemah lembut tapi seram. Haha. Lepas pontianak tugas jadi nenek kebayan pulak. Konon nak cari cucu dia yang hilang. Huahua. Bila pikir balik part ni kelakar gila. Budak-budak ni pun layan macam aku ni betul-betul hantu. Hah! Lawak. Best. Tetiba teringin nak jadi hantu balik even orang-orang kawasan sekolah ni mengadu kitorang bising. Sangat hampeh. Adatlah tengah kem. Tak paham langsung den.
Malam pertama tamat. Aku tidur pukul 4 lebih. Borak-borak ngan Syu kat bawah and tertidur.

Sabtu pagi, aku bangun and tolong ajk lain masak. Adeh, part ni malas nk ceritalah. Next jela, okay?


Semua peserta siap-siap untuk senaman pagi yang dihandle oleh Akmal. Semua budak macam tak semangat je aku tengok. First diorang buat poco-poco. Mak aih! aku dah lupa kaw. Sumpah oh. Dulu kat Raja Ali selalu kot buat kalau ada aktiviti tapi sekarang dah lupa terus. Maaf semua. Langkah aku sangat sumbang sampai aku terus fed-up nak buat lagi. Haha.

Akmal perasan kot budak-budak ni macam tak semangat langsung and ada yang malas-malas nak buat, then dia terus suruh budak-budak tu round padang. berapa kali aku tak tahu. Aku tak join masa ni. Aku pergi tengok ajk lain masak. Tengok je? Ya. Kang tetiba budak-budak uh keracunan makanan pulak makan masakan aku. :D

And then main game dalam dewan sampai pukul berapa tah. Masa ni semua AJK ngah busy siapkan barang & tempat & and semua yang perlu untuk explorace. Aku punya group best. Kitorang buat game makan-makan. Menunya ;

* Tepung & Telur mentah & Kacang Panjang
*Air oren MASIN.

Huaa! Terliur bukan? Yeah. Kena kau. Haha. Budak-budak ni masa mula-mula semua cool je coz ingat lepas makan menu pertama uh, dorang akan dapat air oren MANIS. Tapi hampeh dik, MASIN adalah. Haha. Meraung budak-budak uh. Aku tengok jelah. Hah kaw, habiskan sampai licin, baru akak bagi next clue. Dorang pun terpaksalah licinkan pinggan and air masin uh sampai habis. Sampai termuntah-muntah. Redha jelah deq ya?
-> Muka tak tahan. Haha :P

And then explorace habis coz kitorang nak buat game paling best. Tapi malangnya, sekejap je kitorang main game ni coz hujan telah turun. So, games tu sampai situ saja. Sangat sedih coz game tu supposed to be the best game. Tapi tak kesampaian. Nak tahu games apa? Nilah..

-> Game masuk longkang. Parah. Tapi bebudak ni bertuah coz game terpaksa diberhentikan. Selamat.. :P

Tamat je games, aku and the geng terus lepak-lepak dalam surau. Penat weh! Aku tertidur. Tapi tak lelap sangat coz tetiba dengar orang menjerit. Adeh. Apa itu? Mengganggu betul. Rupa-rupanya...?? Jeng jeng jeng. Biarlah rahsia. :)

Lepas habis drama bersiri tadi, aku terus turun bawah siapkan makanan untuk BBQ. Part ni memang best coz dapat tengok dorang masak ayam, hotdog, and makanan lain yang berkaitan. AJK lelaki tukang masak and kami just readykan apa yang patut.



Again, aku bernasib malang ketika ini coz aku terlalu mengantuk sampaikan habis saja malam kebudayaan, aku terus naik surau and tidur tanpa sedar. Orang lain kenyang makan ayam. Argh! Tapi seriously, aku mengantuk gila babeng. Sampai tak sedar apa-apa dah. Paling kesian, masa budak-budak ni dok syok buat persembahan, kami AJK boleh tidur dekat belakang. Sangat gila. Huh. Penat. Maaf ya adik-adik. Kakak-kakak and abang-abang nak tidur dulu. :P
Hari terakhir. Bangun pagi and 'tengok' orang lain masak and pergi mandi. Masa ni bdak-budak tengah exercise pagi. Habis mandi budak-budak kena kemas sekolah. Biasalah tu, menumpangkan. Redha. Aku and the geng kemas surau. Habis kemas surau and lain-lain, main game. Habis game, upacara penutup. Time ni best sangat coz I dapat balik rumah semula youuuu! I kangen bangat deh sama family gue. Jadi udah enggak sabar mahu ketemu sama mereka :P Time acara penutup ni, pemenang untuk peserta lelaki and perempuan terbaik telah dipilih. Tahniah ya adik. for AJK, ada undian untuk AJK PALING CANTIK, HANDSOME, SPORTING, and lain-lain. Aku tak menang pun. Haha :P

Ahirnya, tamat sudah Kem PBSM 2010 ni. Even tak best mana tapi still memberi kesan dalam hidup aku. Next year dah tak sekolah. So, ini merupakan kali pertama & terakhir aku merasa pengalaman kem PBSM.


Ngantuk betul baca cerita ini? Dah-dah. Boleh tidur sekarang.
Cerita dah habis pun... :D


Sempurnanya Seorang Guru.

Aku punya mimpi,
Aku punya haluan sendiri,
tapi..
untuk berdiri sendiri,
ku tak mampu.

Aku punya waktu,
Aku punya kehidupan sendiri,
tapi..
untuk kehidupan yang perlukan kesempurnaan,
ku butuh kamu.

Aku punya kamu,
Aku punya semuanya,
tapi..
untuk menjadikan ia milikku sepenuhnya,
ku sememangnya tidak mampu.

Setiap detik bersamamu,
bagaikan mutiara ternilai,
kesemuanya berlalu tanpa disedari,
kesempurnaan yang dicari,
bagaikan lesap tanpa tanda.

Bagiku,
itulah kesempurnaan.. :)

Terima kasih cikgu,

SELAMAT HARI GURU!

Sunday, May 9, 2010

Manusia.

Satu perpisahan yang tak dijangka,
sebenarnya satu penyeksaan,
kerna bila ia terjadi,
kita bagaikan terpana,
adakah ia satu kenyataan atau mainan semata-mata?
mainan yang dijangka akan kembali semula?
mungkin aku terlalu emosi,
manusia yang dulu ku sayang,
kini pergi,
pergi dengan jiwa yang tenang,
tetapi aku?
tersiksa dek kerinduan yang mendalam,
kau siksa jiwaku dengan tawamu,
dengan tangismu,
yang selalu bermain di jiwaku,
oh manusia..
kau kejam.
kau kejam kerna,
hatiku hanya milik kamu yang istimewa,
dan kamu juga yang menghapuskannya,
dengan pemergianmu.
Sudahlah..
esok pagi,
akan ku bangun dengan mimpi baru,
mimpi yang akan ku pastikan,
menjadi mimpi yang terbaik..
Selamat bergembira..
manusia!

Friday, May 7, 2010

masalah peribadi.

Salam guys. Malam-malam macam ni memang best sangat membebel, bukan? Hm, maybe aku je kot sebab saya pagi-pagi macam blur blur sikit. Eh, bukan 'macam', tapi memang. Jadi malam ni saya teringin nak cerita sikit about 'masalah peribadi' yang bukan aku saja alami, tapi semua orang. Kan kan? aku dapat ilham nak tulis pasal ni sebab pagi tadi, macam-macam masalah saya dengar. Tak seronok langsung.

Masalah peribadi ni sebenarnya memang tak best. Lagi-lagi kalau kita yang kena hadapi. Tapi, bila dah terlalu menyusahkan, nilah masalahnya, kita yang takde kena mengena akan terlibat sekali. Bagi saya ni kira okaylah kan, takkan lah sikit pun kita tak nak tolong, atleast bagi nasihat or whatever tapi masalah ni jadi makin rumit bila orang yang ada masalah tu tambah lagi masalah. Contoh dengan perangai dia yang endah tak endah tu. Sakit hati betul bila kita serius, tapi dia main main. Tak sedar yang sebenarnya masalah tu datang dari dia.

Then bila dah jadi macam ni, mulalah nak cakap belakang, tula inilah. Hish. Tak best doh! Aku paling tak suka orang tak hargai orang lain. Orang dah susah payah untuk dia, tapi dia buat bodah je. Hati ni perit je weh. Yela, atleast tunjuklah sikit appreciate dia dekat someone tu coz dah susah payah selesaikan masalah dia. Bukan senang kot nak tengok orang lain busykan diri sendiri semata mata nak tolong orang lain punya masalah. Kalau aku lah kan, Ish. Entahlah. Nak sabar tapi macam payah je, huh.

Niat nak tulis entry ni sebenarnya untuk luahkan perasaan. Tak tahan dah ni. Even sebenarnya kami dekat, tapi bila hal hal macam ni terjadi, terus tak boleh duduk diam. Kalau terus dengan jiwa macam tu ( jiwa kacau weh! ) , orang lain maybe tak boleh percaya dah. Atau paling scary nak cakap, tak nak kawan dah~ Eh, kes kes macam ni memang boleh hilang kawan okay. Trust me. So, sesiapa yang rasa macam banyak sangat bagi masalah dekat kawan sendiri, please be more consider about perasaan orang lain. Mungkin dari luar kita tengok kawan kita cool je layan kita, tapi dalam hati siapa tahu? kan? so, be more carefull next time. Bukan senang nak jumpa kawan yang sanggup susah payah untuk kita.

Hm, entry kali ni macam serius je kan? tulah. Rasa pelik jugak. Tapi okaylah, perasaan dah tenang sikit.

Selamat malam.

Nak tenangkan hati sekejap.

(Saya dah gila dengan Sunny (SNSD)! WOOT. She's cute oh! haha)

Nite nite all!